Misschien zit er wél een boek in u

De Standaard der Letteren publiceerde op zaterdag 24 april een artikel van literair agent Paul Sebes: ‘Leer eerst eens schrijven’. De SdL maakte er meteen zijn hoofdartikel van, en kopte in grote letters: ‘NEE, ER ZIT GEEN BOEK IN U’.

Waar gaat het over? In Frankrijk kondigde uitgeverij Gallimard aan geen ongevraagde manuscripten van nieuwe auteurs meer te zullen lezen. Voor veel uitgeverijen is dat al langer de standaardpraktijk: alle manuscripten gaan meteen bij ontvangst de papiermand in, en op hun website staat in grote letters dat ze geen manuscripten meer zullen lezen. Sinds de eerste lockdown is de toestand nog erger geworden: uitgeverijen en agentschappen kreunen onder de toegestuurde manuscripten. Het lijkt wel of de hele wereld in zijn pen is gekropen en hoopt op een plaatsje in het letterkundige pantheon. Vergeet dat maar, zegt Paul Sebes. Iedereen heeft recht op zijn hobby, maar als je wil publiceren, zorg dan misschien dat het ‘op iets trekt’.

Maandagochtend was er al meteen een antwoord van uitgeverij EPO. ‘Ja,’ zeggen die, ‘bij EPO kreunen we soms ook onder de stapel binnenkomende manuscripten – we zitten aan een gemiddelde van 350 per jaar. En het klopt dat we daar in het beste geval één procent van publiceren. Maar hoe zouden jonge schrijvers het anders moeten aanpakken? Het boekenvak zou geen grot mogen zijn waarvan de toegang versperd is door een rotsblok. Bij EPO blijven we dan ook uw manuscript verwelkomen. Van een beetje respect is nog niemand gestorven.‘

Sebes en EPO, het zijn twee manieren om naar hetzelfde probleem te kijken.

Sebes geeft in het artikel een inkijkje in hoe zijn agentschap manuscripten beoordeelt. Hij vertelt dat ze nog voor de pandemie rond de duizend ongevraagde manuscripten per jaar kregen toegestuurd. Dat naast de ongeveer zesduizend manuscripten van auteurs, agenten en uitgevers die ze al vertegenwoordigen.

Zevenduizend per jaar, is dat doenbaar? ‘Ja,’ zegt hij, ‘dat is behapbaar met een team van veertien literair agenten die in een oogopslag kunnen zien of iets potentie heeft.’

Let op dat ‘in een oogopslag’.

Hij vertelt verder: ‘Vaak is dat het enige dat we doen: de eerste regels bekijken en pas doorlezen als die goed zijn. Als ze niet goed zijn, wat helaas vrijwel altijd het geval is, lezen we niet verder (sorry, mensen).’

Moeten alle beginnende auteurs nu voorgoed hun schrijfambities opbergen?

Wij vinden van niet. Maar we pleiten voor realisme. Niet iedereen die schrijft hoeft ook gepubliceerd te worden. Schrijven kun je om veel verschillende redenen doen, en hoeft niet altijd te eindigen met een boek in je hand.

Als je toch je boek wil publiceren, hoef je niet altijd via de reguliere uitgeverij te gaan. Er zijn voldoende mogelijkheden voor mensen die niet willen afhangen van het groene licht van een uitgever. De Tekstologen kunnen je daarin adviseren en je ook helpen om het best mogelijke boek dat in je zit eruit te halen.

En wil je toch je plaatsje in het literaire pantheon veroveren, dan kun je sowieso het beste begeleiding en feedback vragen aan professionals, bijvoorbeeld aan de Tekstologen. Wij garanderen niet dat je werk zal worden uitgegeven – dat hangt tenslotte van heel veel factoren af, die niemand in de hand heeft – maar we zorgen er wel gegarandeerd voor dat je manuscript bij een uitgeverij de best mogelijke kans maakt.

En weet je, als er echt geen boek in je zit, dan zeggen we je dat gewoon. Maar wel op een vriendelijke manier. En we lezen ook voorbij de eerste twee zinnen, dat beloven we.

 

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wilt u schrijven als een pro?

Download dan ons gratis e-boek
boordevol tips & tricks.

U ontvangt ons gratis e-boek en af en toe nog meer tips.
U kunt u zich eenvoudig afmelden als u wilt (maar waarom zou u?)

 

MEER NIEUWS

© 2021 de Tekstologen.
Alle rechten voorbehouden.

Deze website is ontworpen
en gebouwd door Wagging Tales

Wilt u schrijven als een pro?

 

Download dan ons gratis e-boek
boordevol tips & tricks.

 

© 2021 de Tekstologen. Alle rechten voorbehouden.
Deze website is ontworpen en gebouwd door Wagging Tales

Ah, bent ú die witte raaf?
Gefeliciteerd!

Dan is het nu tijd om
uw vleugels uit te slaan.

Eén keer per maand tips waar u écht iets aan hebt? Mis ze niet!