Kijk mee in het hoofd van de schrijver

leesduur: 3 minuten

 

Vooraf

Stel je voor: je zit op een stoel naast een man die een boek aan het schrijven is. Je ziet zijn handen over het toetsenbord glijden, je leest de tekst die op het scherm verschijnt, je ziet de woorden die de auteur schrapt en wat er in de plaats komt.

En dat niet alleen. De schrijver legt voor jou zijn ideeën op tafel. Hij laat je in zijn hoofd kijken en geeft ook duiding bij wat je ziet. Je bemerkt de frons op zijn voorhoofd en leest de gedachte die daarop volgt. Je zit op de eerste rij en ziet het allemaal voor je ogen gebeuren.

Lees hier de eerste blog die Gaston Dorren heeft geschreven over hoe hij werkt aan zijn nieuwe boek. Op zijn website lees je alle volgende blogs in deze boeiende serie.

 

Zeven talen in zeven dagen – een nieuw boek

Ik ga iets nieuws uitproberen: jou laten meebeleven hoe mijn nieuwe boek tot stand komt. Elke dag dat ik eraan werk, zal ik iets melden. Ik plaats een korte passage, deel een inzicht, twijfel over een beslissing, presenteer een vondst, baal van een tegenslag, meld een mijlpaal – wat dan ook. Natuurlijk probeer ik het interessant en onderhoudend te maken, maar het zal in ieder geval wáár zijn. Welkom in mijn werkplaats.

Hoe het boek gaat heten, heb je al gezien op het zelfgefröbelde omslag: Leer in 7 dagen 7 talen lezen. Die titel dekt de lading nauwkeurig. Het uitgangspunt is dat de meeste Nederlandstaligen vrij goed Engels spreken en dat miljoenen van ons op zijn minst wat school- en vakantie-Frans en -Duits in huis hebben. We mogen dat graag relativeren, maar vergeleken met veel andere Europeanen zijn we nog steeds behoorlijk veeltalig. Ben jij behoorlijk veeltalig.

Op die basis kun je in korte tijd een aardig woordje Fries, Deens, Noors, Zweeds, Italiaans, Spaans en Portugees leren lezen. (En trouwens ook Catalaans, Afrikaans, Esperanto en misschien zelfs Roemeens, maar ik ben gestopt bij zeven.) Die talen beslaan samen een flinke lap Europa- ruwweg alles ten westen van het voormalige IJzeren Gordijn – plus natuurlijk Latijns-Amerika. Alleen, wie gaat er nou zeven taalcursussen volgen? Niemand. Met dit boek doe je ze allemaal in één keer.

Niet dat je na die zeven dagen meteen Honderd jaar eenzaamheid of Pipi Langkous in het origineel kunt lezen. Wel zul je van die zeven talen zoveel snappen dat je je ter plekke minder vreemdeling voelt. Zoveel bovendien dat je websites en artikelen in die talen globaal begrijpt, zeker over onderwerpen waar jij verstand van hebt. En omdat je de eerste drempel al over bent, wordt dat begrijpen daarna alleen maar meer en makkelijker en vanzelfsprekender. Heerlijk is dat.

Hoe meer taalbagage je nu al hebt, hoe verder het boek je vooruit helpt, dat spreekt vanzelf. Maar ik denk dat het effect zal sorteren bij iedereen met zo’n basis van school-en-vakantiekennis. Verder helpt alles wat je hebt meegemaakt en meegekregen: je Groningse jeugd, je vakanties in Frankrijk, je jaartje Latijn, het kijken naar The Bridge. We weten namelijk meer dan we denken – dat is een van de uitgangspunten van het zeventalenboek.

Er valt veel meer te zeggen: over de vorm, het nut, de lol, de mogelijkheden en beperkingen en meer. Maar dat komt later. Vind je dat ‘later’ te lang duurt, vraag het me dan gerust, bij de commentaren op mijn website of via sociale media (Twitter en Facebook, om precies te zijn). En natuurlijk zijn suggesties ook welkom.

Wordt volop vervolgd!

 

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Gaston Dorren

Gaston Dorren schrijft over talen en taalkunde. Hij is Tekstoloog en u kunt hem boeken als coach en tekstschrijver. Twee van zijn boeken (Lingua en Babel) zijn wereldwijd verschenen, van Spanje tot Rusland en van de VS tot Vietnam. Babel won de Onze Taal/ANV-Taalboekenprijs 2019.

 

Wilt u schrijven als een pro?

Download dan ons gratis e-boek
boordevol tips & tricks.

U ontvangt ons gratis e-boek en af en toe nog meer tips.
U kunt u zich eenvoudig afmelden als u wilt (maar waarom zou u?)

 

MEER BLOGS

© 2021 de Tekstologen.
Alle rechten voorbehouden.

Deze website is ontworpen
en gebouwd door Wagging Tales

Wilt u schrijven als een pro?

 

Download dan ons gratis e-boek
boordevol tips & tricks.

 

© 2021 de Tekstologen. Alle rechten voorbehouden.
Deze website is ontworpen en gebouwd door Wagging Tales

Ah, bent ú die witte raaf?
Gefeliciteerd!

Dan is het nu tijd om
uw vleugels uit te slaan.

Eén keer per maand tips waar u écht iets aan hebt? Mis ze niet!